Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

„Altletul albanez”, cea mai veche afacere de familie străină din România

Atletul albanez este o bragagerie din Slatina, deţinută de familia de albanezi Memish, aflată în centrul orașului, pe strada Dinu Lipatti. Este vestită pentru braga sa, dar şi pentru halviţă, baclava, îngheţată, rahat şi citronadă, preparate după reţete vechi, transmise din generaţie în generaţie.

Bragageria este considerată cea mai veche afacere de familie străină din România, cu o activitate de peste 300 de ani.

Afacerea a funcționat fără oprire inclusiv pe vremea regelui, a lui Gheorghiu Dej sau Ceauşescu. Ba mai mult, pe vremea când Ceauseșcu își făcea ucenicia la Slatina, într-o cizmărie de lângă vechiul local, acesta mai făcea un ciubuc la bragagerie, scrie drumliber.ro.

Numele de „Atletul Albanez” datează din 1912, când a staționat în Slatina un mare circ turcesc. Una dintre atracțiile circului o reprezentau luptele dintre culturiștii pehlivani, lupte în care combatanții erau unși și era cu atât mai grea înfruntarea, ei fiind alunecoși.

Șeful lor a lansat o provocare: cine are putere să-l pună la pământ pe cel mai puternic luptător pehlivanez din trupă, primește o sumă de bani și aur. Viteazul a fost Sabit Memish, unul dintre patronii localului. Nu a dorit să păstreze câştigul, aşa că l-a donat orașului. Drept mulțumire, primăria o botezat firma „Atletul albanez”.

Actualmente, bragageria este condusă de Hashim Memish, în vârstă de 77 de ani, care în 2008, a primit titlul de cetățean de onoare al Slatinei.

„Altletul albanez”, cea mai veche afacere de familie străină din România – GALERIE FOTO

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: