Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

Am scos de sub gunoaie un monument centenar, fântâna Mântuleasa din Craiova

Chiar dacă nu s-ar vrea Craiova capitală culturală a Europei, monumentelor ei le-ar sta mai bine îngrijite decât înglodate în jeg.

La doi pași de terenurile de sport ale Colegiului „Frații Buzești“ e o fântână care a secat demult, ca și ochii celei care a ctitorit-o de lacrimi. Așezată la strada Dealul Spirii, groapa zidită a fost numai bună să depoziteze, printre buruieni, ce le-a prisosit nesimțiților Craiovei: peturi goale, alte ambalaje, un monitor spart de compter antic, câteva cărți de gramatică a limbii engleze (pesemne că un elev de la „Buzești“ le învățase ca pe evanghelie), rahați.

Până vineri, 4 decembrie 2015, Aneta Bălăciociu și doi fii ai ei s-au răsucit în mormânt. Fântâna cu monument a împlint 121 de ani, există de pe când se folosea în scriere și ă din e:

Deasupra plăcii comemorative e dăltuită o poezioară ștearsă de vreme:

Simțul și vederea

Le am perdut oftând

Lacramile încă

Mă au secat plângând

 

Copilașii mamei

Unde ață retăcit

Vă caut zadarnic

Vai și am obosit

 

Apa ce se scurge

Din acest isvor

Lacrami sunt din peptumi

Trist și ardetor.

 

Am căutat alte date pe net și n-am găsit decât asta, pe saitul Radioului Oltenia: „Fântâna Mântuleasa a fost construită în 1854 și refăcută de Aneta Bălăcioiu la 1 septembrie 1894 în amintirea celor doi băieți, militari, pe care i-a pierdut când aveau 20 și respectiv 25 de ani. A fost renovată în august 1955 dar, uitată în ultima vreme, izvorul său, aminitind de lacrimile unei mame, nu mai iese la suprafață. Să nu uităm lacrimile mamelor!“

Noi, ăștia de la Republica Oltenia, am zis că, dacă tot vrem să vedem cum e să trăiești într-o capitală culturală continentală, decât să creăm grupuri pe Facebook sau să aderăm la ălea deja create, mai bine să punem mâna înmănușată pe sapă, lopată și foarfeca de grădină și să smulgem din mizerie un monument centenar aflat la câteva minute de mers pe jos de centrul orașului. Asta am făcut vineri, 4 decembrie.

N-a durat mai mult de 40 de minute să eliberăm zidurile de planta agățătoare crescută alandala și să facem gunoiul morman.

http://www.republicaoltenia.ro/am-scos-de-sub-gunoaie-un-monument-centenar-fantana-mantuleasa/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: