Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

Cum a ajuns SCORNICEŞTIUL oraş. De la “vedere” generală, la “văzut” din satelit

Pe 17 mai 1989, comuna Scorniceşti era declarată oraş, prin Decret al Consiliului de Stat…
Ca un fapt inedit, satelitul american LANDSAT a fost plasat exact deasupra Scorniceştiului. De fapt, “planase” pe acolo în aprilie 1981, conform unei imagini (realizate din satelitul cu pricina) publicată de presa comunistă.
“De sus, Scorniceştiul seamănă cu o creangă de stejar cu trei ramuri – apele care-i brăzdează întinderile, răsărită ca un semn distinctiv lângă inima României” (volumul “Scorniceşti.Vatră de istorie românească`” – Editura Albatros, 1983)…

Fosta vatră

În 1803, boierul Radu Scornici îi aduna într-o aşezare pe oamenii risipiţi prin partea locului şi primea încuviinţarea episcopului de Slatina să le ridice o biserică. Centrul Scorniceştiului de astăzi se află pe fosta vatră a satului Tătărăi, menţionat încă din 1778 de Friedrich Wilhelm von Bauer în “Memoires historiques et geographiques sur la Valachie”. Din Tătărăi, se trage familia lui Ceauşescu, sub numele de Ceauşoglu (“copilul slugii”, în limba tătară). Printre altele, iată scurta menţionare a Scorniceştiului din Enciclopedia României – 1940: “un sat în Olt, cu biserica de la 1833-1834, reparată în 1894 şi 1907″.

mai mult la :

http://m.evz.ro/cum-a-ajuns-scornicestiul-oras-de-la-vedere-generala-la-vazut-din-satelit-video.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: