Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

Fenomenul Dăbuleni. Patria celui mai mare fruct din România. Recordul: 22 de kilograme

Dăbulenii, așezați de Dumnezeu undeva în sudul Olteniei, cum te uiți pe hartă ceva mai jos de Caracal, aproape de Dunăre, sunt celebri pentru un “rod politic” de soi, fiind colegiul provincial uitat de lume care a securizat intrarea în Parlament în ultimele mandate a “senatorului pepenilor”, Mircea Geoană, care în ascensiunea lui a ajuns nu doar președintele celui mai mare partid politic din România, dar la un moment dat a gravitat timp de o noapte (albă), la câțiva centimetri de dragostea lui, jilțul prezidențial (ocupat de altul). Însă dacă ar fi cunoscut doar pentru atât, Dăbuleniul ar fi doar sora mai prăfuită a Caracalului, celebru pentru alte câteva personaje fabuloase din presă și politică, care acum viețuiesc prospere pe malurile Dâmboviței…

Însă regele suprem al culturilor, a fost decretat pepenele. AURELIA DIACONU, directoarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni (SCDCPN Dăbuleni), explică care este rolul acestei instituții în explozia pe plan local a acestei culturi: “Pepenarii sunt o realizare a Stațiunii Dăbuleni. Ei nu erau până în anii 50, când s-au pus bazele Stațiunii de Cercetare, care a încercat diferite specii și a elaborat tehnologia pentru cultura pe solurile nisipoase, adică a încercat foarte multe specii și a venit cu soluții pentru fiecare, în condiții de soluri nisipoase și pepenii au fost una din preocupările noastre. Avem și trei soiuri de pepeni create la Dăbuleni: de Dăbuleni, dulce de Dăbuleni și Oltenia și tehnologia a fost pusă la punct inclusiv pe mulcire, altoire și oamenii au preluat foarte bine această cultură”.

Cum în culmea gloriei stațiunea a avut cam 900-1000 de angajați (față de doar 120 acum), care după orele de serviciu se întorceau acasă la familiile și gospodăriile lor și aplicau ce au învățat la stațiune, noile inovații din tehnologia de cultivare a pepenilor, s-au răspândit cu timpul în comunitate.

Pepenele verde are atâta priză în zonă nu doar fiindcă a existat know-how, timpurietate de recoltare ori producții ridicate, ci mai ales din pricina costurilor de producție, care l-au avantajat față de alte culturi. Punctează directoarea AURELIA DIACONU: “Strugurii de masă sunt la ei acasă și Dăbulenii sunt o localitate extraordinară pentru ei, prin calitate și timpurietate. Avem în colecția noastră soiul de viță de vie “Prima” care la 1 iulie era aproape copt. Anul trecut în 9 iulie era copt, în timp ce în alte zone ale țării strugurii de masă se coc în august, în septembrie. Dar de ce s-a extins pepenele în detrimentul plantațiilor? Fiindcă investiția într-un hectar cu pomi fructiferi sau viță de vie este foarte mare, în jur de 15.000 de euro și trebuie să ia împrumut din bancă și să aștepte trei ani până primește prima producție și este foarte greu pentru ei pentru. că încă sunt săraci, trebuie să recunoaștem. În schimb investiția la pepeni se ridică la 3000 de euro, dar nu trebuie să aștepți trei ani. Banii se întorc în același an și e singura lor sursă de profit”.

mai mult la :

Patria celui mai mare fruct din România. Recordul: 22 de

 

 

One Response to Fenomenul Dăbuleni. Patria celui mai mare fruct din România. Recordul: 22 de kilograme

  1. Sabina Popa spune:

    Stimata doamna directoare, pepenii si lubenitele au o istorie mult mai veche in Dabuleni. Poate voiati sa va referiti la cercetarile statiunii dumneavoastra, incepand cu anii 50.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: