Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

Primul produs tradiţional înregistrat din Olt. Zacusca de Giuvărăşti

Primul produs tradiţional înregistrat din Olt ar putea fi zacusca de Giuvărăşti. O tânără din localitate vrea să breveteze o reţetă veche de peste 100 de ani, învăţată de la străbunica ei. Reţeta este bio, cu produse din grădină, fără conservanţi. Chiar şi aşa, rezistă şi doi ani fără să-şi schimbe gustul sau aspectul.

Mădălina Histru a învăţat cum se face zacusca încă de când era copil. O ajuta pe străbunica ei care acum are 102 ani. De 15 ani pregăteste singură savurosul aperitiv, în curtea natală din Giuvărăşti. Reţeta este una pe cât de simplă, pe atât de sănătoasă, cu legume cultivate în propria-i grădină, coapte pe grătar, fierte apoi în tuci, la foc de lemne, timp de 4 ore.

Mădălina Histru, antreprenor: „Singurul lucru pe care l-am mai modificat a fost cantitatea de ulei. Înainte foloseam, la o cantitate de-a mea de vinete, 10 kilograme, foloseam 1,5 litri ulei. Acum folosesc numai 1 litru.”

Zacusca făcută de Mădălina rezistă şi câţiva ani, deşi nu are niciun fel de conservanţi. Secretul l-a aflat de la bătrânele gospodine din familie.

Rodica Naidin, bunica Mădălinei: „O acoperi, să se răcească acoperită şi s-o pui bine. Da, fierbinte în borcan. Pusă o lingură cu coada sub borcan şi să fie fierbinte.”

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/primul-produs-traditional-inregistrat-din-olt-776611?__grsc=cookieIsUndef0&__grts=50087139&__grua=8f2e608537f9aee410499886546e6edb&__grrn=1

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: