Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

Slatina: la bragageria “Atletul albanez”

Cartitaplimbareata.ro - Atletul albanez - braga - inghetata si h hashim-memish

Slatina la bragageria “Atletul albanez”… un local poate mai putin cunoscut (desi a avut de-a lungul timpului clienti celebri)… Si am pus telefoanele in functiune sa descoperim adresa localului cu ajutorul lui Google :)…

Ce este faimos cu acest local? Foarte multe lucruri, cred ca sunt putine localuri in Romania care sa aiba o poveste mai interesanta decat “Atletul albanez”. In primul rand, patronii sunt albanezi de origine si si-au pastrat identitatea, desi locuiesc in tinuturile romanesti de circa 300 de ani. Patronul este un albanez simpatic pe nume Hashim Memish, intotdeauna imbracat impecabil, cu sort alb si cravata la gat, iar cand a vazut ca a navalit un numar de oameni cu aparate de fotografiat in mana si-a pus fesul albanez “de domn” pe cap. Cofetaria-bragagerie Atletul albanez exista din 1912, dar familia facuse braga si dulciuri de secole. Se pare ca unchiul lui Hashim, o namila de om, a castigat un concurs de lupte greco-romane cand a venit un circ in urbe, iar premiul a constat intr-o suma importanta de bani, pe care acesta i-a donat Primariei (in acele vremuri, primariile primeau donatii pentru fapte bune, acum cine ar mai dona primariilor?). In cinstea acestei intamplari, bragageria a fost botezata “La atletul albanez”.

In al doilea rand, “Atletul albanez” este singura companie privata din Romania care a functionat fara intrerupere in intreaga perioada comunista. Cum, necum, neamul lui Memish a reusit sa dribleze nationalizarea, stalinizarea si ceausismul, pastrandu-si micuta firma si producand braga si dulciuri dupa retetele lor secrete. Printre clienti s-au numarat, de-a lungul vremii, Eugen Ionesco, Amza Pellea, Nicolae Iorga, Charles de Gaulle, Gica Hagi, Dan Puric, dar si Nicolae Ceausescu pe vremea cand era ucenic de cizmar.

Nu a fost prea usor sa descoperim localul… stiam ca este foarte retro, aducand cu pravaliile de pe vremuri. L-am gasit la un moment dat cu ajutorul GPS-ului, dar dupa ce am parcat masina, ca sensurile unice din Slatina biruisera softul aparatului-minune. Cum ziceam, o pravalie pe colt, o firma din alte vremuri, singurul compromis facut modernitatii fiind folosirea cuvantului “gelaterie”… italienii astia…!

Am intrat inauntru. Mi-am adus aminte de copilarie si de cofetariile simple, vopsite cu alb ca policlinica, cu vitrine simple. In spatele lui Hashim, o imagine tropicala, iar peretii – tapetati cu articole din ziare despre bragageria lui. Mai are cateva mese cu scaune la fel de simple. Aici nu e un loc in care sa stai sa pui tara la cale. Vii si cumperi. Eventual, iei o scurta pauza, schimbi o vorba cu bragagiul blajin si pleci. Ce am luat? Pai, in primul rand braga , apoi limonada si, evident, halvita. Mai avea si inghetata, dar am lasat-o pentru drumul de intoarcere care desigur ca trecea prin Slatina. Braga – nu ma pronunt. Nu am baut in viata mea, nu pot face o comparatie. Mi-a placut, dar nu m-a dat pe spate. In schimb, limonada a fost minunata si cu adevarat racoritoare. Este o limonada simpla, dar are un gust aparte, nu seamana cu nicio alta limonada pe care am baut-o la noi sau aiurea… pare un gust din trecut… dar, intr-o zi cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, este minunat de racoritoare… Halvita? Nu a mancat Istanbulul asa ceva :). Preturi? Braga si limonada, 2 litri la 10 lei, vandute in PET-uri fara branding… ca pe vremuri :).

Si dupa oprirea la Slatina (care va fi obligatorie de acum incolo pentru mine de cate ori voi mai trece prin Olt), am plecat intins spre capitala banilor, spre Craiova … Un oras prin care n-am mai fost de mai bine de un deceniu (si atunci cu treaba), pe care l-am tranzitat fara oprire si de data asta. De fapt, ne-am oprit la portile Craiovei , pe drumul spre Strehaia, sa mancam intr-un loc minunat, cu o piscina incredibil de tentanta, numit de-a dreptul poetic “Carul din stele”… Din pacate, interiorul carului era in renovare, asa ca nu am avut parte de un prea necesar aer conditionat, iar servirea a fost extrem de lenta, dar mancarea a fost chiar buna! Buna, buna! Si cum caldura tocmai trecuse si noi ne-am bucurat de ea in aer liber, cand a mai dat seara, am plecat spre Cazane, unde am ajuns dupa mai bine de o ora…. evident, admirand din mers celebrele turnulete din Strehaia :).

sursa :

http://www.imperatortravel.ro/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: