Oltencele, cele mai frumoase !

Oltencele sunt cele mai frumoase femei din România. More | Mai mult »

La tara în Oltenia

Viata ecologica, un vis oltenesc... More | Mai mult »

Oltenii & restu lumii

Ca in fiecare an, festivalul - Oltenii &...Restu Lumii - a debutat cu vestita Vama olteneasca, la Podul de peste Olt, unde cei care au tranzitat orasul au fost intampinati cu fanfara, dansuri, pastrama, mamaliga, vin si praz. More | Mai mult »

Olteni în Franta

Doi Olteni isi fac rost de o excursie in Franta, dar ei erau bota la franceza. Dupa o perioda de timp, in care s-au plimbat si au cascat gurile peste tot, li s-a facut foame... More | Mai mult »

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. More | Mai mult »

 

Slatina, orașul de aluminiu

Slatina s-a impus din cele mai vechi timpuri ca un important centru comercial și meșteșugăresc. Și astăzi se poate mândri cu o platformă industrială destul de puternică, uzina de aluminiu fiind cea mai cunoscută şi cea care a dat şi emblema orașului.

În Slatina se înființa în 1850 o fabrică de bere, iar în 1881 apărea un „fierăstrău cu aburi“ instalat în apropiere de Olt. Statistica industrială pe 1899-1900 menționa stabilimentele industriale din Slatina, printre care o fabrică sistematică de cherestea, proprietate a francezului Th. Raux (1892), fabrica de făinoase a lui Toma Vasile (1885) ori moara Aluta, care apare în 1912. Anii trec, vremurile se schimbă. În timpul regimului comunist au fost create în Slatina câteva unități industriale importante: Întreprinderea de Aluminiu, Întreprinderea de Prelucrare a Aluminiului ALPROM, Întreprinderea de produse carbonoase, Întreprinderea de pistoane auto și piese turnate din aluminiu, Întreprinderea de utilaj alimentar, Întreprinderea de confecții textile și Întreprinderea de țevi. Slatina se impunea pe harta industrială ca un oraș puternic.

O industrie înfloritoare

Criza economică din ultimii ani din România a adus și la Slatina restructurări masive. Cu toate acestea, o bună parte din locurile de muncă s-au păstrat. „Din fericire, avem patru-cinci unități industriale mari și foarte mari, rămase după regimul comunist, care s-au restructurat și care, în prezent, fac parte din grupuri multinaționale de firme. Există producție de aluminiu, o fabrică de țevi care s-a restructurat, dar care este destul de performantă în raport cu ce se întâmplă în alte părți. Avem din 2005-2006 o investiție masivă într-o fabrică de anvelope, și o fabrică de material care reprezintă structura de rezistență a anvelopelor. De asemenea, o fostă făbricuță de cabluri electrice care s-a restructurat este, în acest moment, unul dintre principalii producători de fibră optică din Europa de Sud-Est. Această fabrică deja își mărește capacitatea de producție în parcul industrial al Primăriei Slatina cu încă 300 de angajați în primă fază. Suntem o localitate care dispune de 15.000 – 20.000 de locuri de muncă în sistem industrial, un lucru care este benefic atât pentru viața economică, cât și pentru cea administrativă“, a precizat viceprimarul municipiului Slatina, Cristian Bircea.
Într-un oraș cu un parc industrial destul de puternic, slătinenii se declară mulțumiți. „Din fericire, avem câteva întreprinderi care merg și au câteva mii de salariați, ceea ce ne face să ne simțim bine. Noi față de alte orașe stăm bine din punct de vedere al locurilor de muncă“, mărturișeste Alexandru Bădoi, un slătinean.

mai mult la :  http://www.gds.ro/Local/2015-10-08/slatina,-orasul-de-aluminiu/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: